A legfontosabb módszer a megelőzés!
A fertőtlenítőszer-koncentrációt rendszeresen kell mérni! Amennyiben az értéke nullára csökkenjen, az algák ugrásszerű szaporodásnak indulnak.
Terhelt, kültéri medencék esetében folyamatosan alkalmazzunk algásodás-megelőző szert (pl. Algi-cid, Chloralgin)!
Az algásodás mértékétől függően az algák kiirtása több napig is eltarthat, ezért az algamentesítést nem szabad félbehagyni!
SOKKOLÁS MENETE:
- A sokkolást célszerű a délutáni órákra időzíteni.
- Állítsa be a víz pH-értékét 7,2-7,4 közé, Dinax Mínusz P segítségével.
- Esetenként előfordul, hogy a pH-értéket növelni kell, ebben az esetben a pH korrigálását a sokkolás után is el lehet végezni, mert a klórgranulátum 6-os pH-értéken a leghatékonyabb.
- A vízbe a sokkoló kezeléshez előírt mennyiségű (általában 10 m3-hez fél kg), előzőleg vízben feloldott klórgranulátumot adagolunk (Alga-sokk P).
- Megkezdjük a medencevíz forgatását.
- A forgatás megkezdése után két-három órával pelyhesítőszert adagolunk a vízhez (Dinax Flock F 100 ml), a vízfelszínen egyenletesen elosztva.
- A pelyhesítőszer beadagolása után folytatjuk a forgatást 1-2 óráig, majd lekapcsoljuk a szivattyút.
- Éjszaka a klór kiirtja az algákat, és a pelyhesítőszer összetapasztja őket kiporszívózható pelyhekké.
- Reggel alaposan porszívózza ki a medencét, a kiszívott vizet csatornára engedje, hogy az elpusztult alga ne szennyezze a szűrőt.
- Mossa vissza a szűrőt is.
- Mérje meg a klórkoncentrációt! Ha a klórszint 24 óra alatt 1 mg/l koncentráció alá csökken, az arra utal, hogy a medencében még található alga. Ekkor ismételje meg a sokkolást!
- Ha a klórszint magas, és az is marad, a sokkolás sikeres volt, de a medencehasználat a túl magas klórszint miatt az egészségre veszélyes lehet.
Mit tehet a sokkolást követő magas klórszint esetén?
- megvárja, míg a szabad aktív klórtartalom nullára csökken, vagy
- használhat Nulla-klór granulátumot, melynek segítségével a klórszint gyorsan lecsökkenthető a kívánt szintre.
Ajánlott szereinket az alábbi linkeken tudja megtekinteni: