FőoldalKeresésKAPCSOLATÚjdonságokAktuálisVízkezelési tippekÉrdekességek
WEBÁRUHÁZ
USZODAVÍZKEZELÉS
- Uszodavegyszerek, Uszodatechnika
IPARI VÍZKEZELÉS
IVÓVÍZKEZELÉS
HÁZTARTÁSI VÍZKEZELÉS
VÍZVIZSGÁLAT
KARBANTARTÁS
AKCIÓ
PIACTÉR
VIDEÓK
LETÖLTHETŐ TERMÉKISMERTETŐ
A VÁSÁRLÁS MENETE a webáruházban
MEGRENDELŐLAP
SZÁLLÍTÁSI feltételek
OLDALTÉRKÉP
CÉGÜNKRŐL
Kérdések-válaszok
Kerti tó - algásodás - halpusztulás
Aquamaster
Kerti tó algamentesítése
Zöldüveg
Cianursav értéke a vízben
Magas kálcium
Visszatérő algásodás a medencémben
Új kismedence felállítása, vegyszerezése
40 köbméteres medence klórmentes fertőtlenítése
DEWAN-50 és DINADOX A+B alkalmazása
Vízlágyító mellett keserű ízű víz
Házartási vízkezelő készülékek
Kérdések-válaszok
 

A Fórum olyan kérdéseket és válaszokat tartalmaz, amelyeket Önök intéztek cégünkhöz. Az alábbiakban kérdéseiket természetesen elérhetőség nélkül közöljük. Reméljük az olvasgatás során sok új információt találnak. Továbbiakban is szívesen vesszük érdeklődésüket a dinax@dinax.hu e-mail címen.


Az oldal tetejére!
Kerti tó - algásodás - halpusztulás
 

KÉRDÉS: Kedves Dinax Kft! Az Önök által forgalmazott TISZTATÓ MC-AL nevű terméket tettem a tavamba és a halak elkezdtek pusztulni. Okozhatta ezt az Önök vegyszere? István


VÁLASZ:
Kedves István! 
A TISZTATÓ MC-AL összetétele semmiféleképp nem okozhatja a halak pusztulását. Olyan mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek eredetileg is benne vannak a vízben, és növelésükkel megelőzhető az algák kialakulása. Sajnos a már kialakult algarétegre nem igazán hatásos.A kerti tavakban az oxigén létfontosságú elem. A hőmérséklet emelkedésével csökken a víz oxigénfelvételi képessége. A halállomány túlszaporodása, a növényzet hirtelen csökkenése szintén oxigénhiányhoz vezet. A túlzott algásodás is oxigéncsökkenést okozhat, de a hirtelen algakihalás, vagyis az algaölő szerek nem megfelelő alkalmazása is. Az oxigén pótlását a legegyszerűbben oxigéntermelő növények telepítésével, levegőztető pumpa, csobogó, vagy szökőkút üzemeltetésével lehet megtenni. Egy megfelelő kémhatású és hőmérsékletű dísztóban nem jellemző az oxigénhiányos állapot.A TISZTATÓ MC-AL nagy víztömegekre való. Egy köbméterre 10-12 grammot javasolunk, így esetlegesen felmerülhet a túladagolás veszélye. (ez okozhat oxigénhiányt!) A vízben megjelenő fonalas algafajok elpusztítására a STABOX kerti tavakhoz 80 ml termékünket javasoljuk.


Tisztelettel:
Diós András műszaki igazgató

 


Az oldal tetejére!
Aquamaster
 
KÉRDÉS: Tisztelt Dinax! Az Aqua Master-pultra állítható víztisztítót kb.2 hónapja használjuk naponta, de nem túl nagy mennyiségű vizet engedtünk át rajta. Azt vettük észre, hogy rossz szaga van a víznek, főleg elindítás után. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi az élettartama az ultraszűrő patronnak, mert nem találtam erre vonatkozó leírást. Köszönettel: Szabó Béláné

VÁLASZ: Kedves Szabó Béláné!
Olvastam a megfigyelését a termékkel kapcsolatban és az együtt gondolkozáshoz a következőket szeretném elmondani: A berendezés tulajdonképpen kompakt módon összeépített 3 db szűrő. A beérkező víz először egy 5mikrométer szűrőképességű sajtolt aktívszénnel találkozik itt történik egy előszűrés és egy aktív szenes szűrés (nehéz fémek, klór származékok) ezután a víz már nagyon rövid utat tesz meg a pohárig a szűrő belsejében áthalad egy ultra finom szűrőn amin a mikroorganizmusok nem tudnak átmenni. A további csőszakaszban már nincs fertőtlenítőszer tartalma a víznek, tehát a szagokat csak itt veheti magához. Ez a szennyeződés csak a kifolyócsőr felől érkezhet. Első lépésben kérem szedje szét a szűrőt teljesen apró darabokra. A szűrő tetejében lévő stiftek kihúzásával a töltővíz csatlakozó és a kifolyó csőr is kivehető. Meg kell nézni nincs-e valahol szemmel is látható nyálkás anyag, olyan helyeken ahol éri a víz. Ha van ezt amennyire lehet pálcikára tekert vattával el kell távolítani. Ezután a szétszedett alkatrészeket a szűrőbetét kivételével mosogató gépben 60C-on el kell mosogatni. (kézzel is lehet, de alaposan le kell öblíteni). A szűrőbetétet kézzel nem szabad tapogatni. A külsején meg kell állapítani, hogy nincs-e barna anyag vagy nem csúszós-e. Ha igen ezt papírtörlővel le kell amennyire lehet dörzsölni. Majd benedvesített szűrőbetétet mikrosűtőben 700-800W-on 3-4 percig melegítsük, majd hagyjuk kigőzölögni. Tapasztalataink szerint a szűrő amikor tönkremegy, eltömődik a betét, és annyira kevés víz folyik, hogy már nem lehet használni. Ha a csőrön keresztül mikroorganizmus kerül bele azt általában a csőr végén lehet látni. Ha nagyon szennyezett vizet kap a szűrő, akkor az aktívszén bebarnulhat és nyálkás lesz a felülete. Fontos, hogy mindig hideg vízzel használjuk, és mindig ha lehet folyassuk ki. Naponta használjuk. A cégnél éppen a tapasztalatok megszerzése miatt minden dolgozó használja személyesen én is otthon. Nekem lassan 2 éve üzemel eddig egyszer fertőtlenítettem vegyszerrel (behoztam a DINAX-hoz és a kollégák lefertőtlenítették), de csak azért mert gondoltam, hogy ideje, semmi külső jel nem mutatkozott. Ha a probléma így nem oldódik meg kérem az egész berendezést hozza be hozzánk és mi beáztatjuk ivóvízre engedélyezett aktívoxigénes fertőtlenítőszerbe (DEWASIL). A tisztítás ingyenes.
Tisztelettel: Diós András

Az oldal tetejére!
Kerti tó algamentesítése
 
KÉRDÉS: Kerti tavaknál pH és algásodás problémákra milyen vízkezelő technológia és vegyszer jelenthet megoldást?

VÁLASZ: A kerti tó algamentesítést a levegőztetéssel kell kezdeni, vagy csobogó vagy alsó levegőbe fúvás perforált csövön sajnos ez nyáron elengedhetetlen. Ezután ha nagyon algás a víz lehet tenni STABOX nevű készítményt kb. 500 szoros hígításban szabad a tóba önteni, nehogy valami el vagy kipusztuljon a töménysége miatt. Ebből mérőcsíkkal ellenőrizve 1-3mg/l lehet a koncentráció. A keveredést meg kell oldani. vagy szivattyúzni kell a vizet búvár szivattyúkkal, vagy szét kell permetezni a szert a vízfelszínen, természetesen akkora cseppekben hogy a szél ne fújja el. Ha tiszta a tó akkor nagyon megfelelő a Tisztató granulált készítményünk, ezt szét kell szórni hetente egyszer a víz felszínén, és figyelni kell az alga mennyiségét ha keveset teszünk belőle akkor kell használnunk a Staboxot is. Azonban megfelelően szellőztetett víz esetén elegendő csak a Tisztatót használni.

Az oldal tetejére!
Zöldüveg
 

KÉRDÉS: A "zöldüveggel" kapcsolatosan szeretnék kérdezni. Kisteljesítményü házi vizrendszeremnek hosszu idő óta már része egy homokszűrő és egy pyrolox töltetü vas- és mangánszűrő is, melyeknek nagy hasznát veszem a kút vizének tisztítása során. A visszamosás egyszerü, de jobb lenne ha kevesebbszer és kisebb mennyiségü vízzel tehetném. Az Önök weboldalán nézelődve akadtam a "zöldüveg"-re. Szeretném tisztelettel megkérdezni, hogy ha ezzel lecserélném a homokszűrő töltetét, akkor szükség van-e még továbbra is a pyrolox-ra? Nagyon örülnék ha egyúttal az utóbbit is kiválthanám, mert sajnos egy kicsit alulméretezett és amiatt lassu, azon túl hogy többszöri visszamosást is igényel. Egyébként, a kútvíz vastartalma átlagosnak mondható, vagyis nem szélsőségesen sok. (Pillanatnyilag nem tudok pontos értéket mondani mert a dokumentum nincs előttem. A vizsgálatra néhány évvel ezelőtt került sor.) S végül mégegy kérdés, amelyre nem leltem választ a weboldalon. A homokszűrőmben a töltet egyöntetü, míg a züldüveg esetében három eltérő szemcseméret használatát ajánlják Önök; alulra legnagyobbat, felülre a legkisebbet. Nálam a homokszűrőbe a víz felülről érkezik és alul lép ki. Így, ha a homokot zöldüvegre cserélném, a tisztitatlan víz először a legkisebb szemcséjü zöldüveggel találkozik és a legvégén a legnagyobbal. Nem fordírva kellene ennek lennie? De, egyáltalán miért van szükség a különböző méretü üvegszemcsékre egyidejüleg?

VÁLASZ:
Feltételezem a vastalanító szűrő a medence pótvizét kezeli, míg a homokszűrő a medencevizet folyamatosan vagy szakaszosan keringetve kezeli. A zöldüveg nem váltja ki a vastalanítást, a homok helyett célszerű használni. Vízmegtakarítás úgy érhető el vele hogy ritkábban kell kevesebb vízzel visszamosni. Ez tapasztalattól függ, valahol nincs jelentős megtakarítás a vizet tekintve. Amiért mégis érdemes váltani az az élettartam és a tisztaság. Sokkal kevésbé kopik mint a kvarchomok ezért nem gömbölyödik le és így mosáskor tisztogatják egymást a szemcsék. Van egy kis negatív töltése ezért nem tapad rá a vízkő, így sima marad a felülete és nem tapad rá a biofilm. A biofilm okozza a fertőtlenítőszer fogyasztás jelentős részét. A durva szemcsék csak támasztják a finomat és igazából nem szűrnek, a homokot is így érdemes betölteni, aki nem így teszi az egyszerűen elnagyolja. (vagy olyan kicsi a szűrő, hogy nem érdemes vele foglalkozni, 3 zsák töltet alatt) A finom réteg szűr azért van felül, ezt mossuk igazán vissza, a szűrő gyertyák közötti durva réteg nem szűr csak támasztja a közepeset, ami támasztja a finomat. Így lehet a szivattyú teljesítményét a legjobban kihasználni, szűréskor és mosáskor egyaránt. Az üveg halom sűrűsége a homoknál 30%-kal kisebb. Ezért könnyebb mosni. Csökken a rendszer ellenállása, ezért kisebb elektromos energiát emészt a szivattyú. Természetesen ezek a tényezők akkor domborodnak ki igazán ha más tényezők, pl kiemelkedő ellenállású csövezés azokat nem nyomja el. Javaslom, hogy próbálja ki a DINAX METAL MAGIC nevű termékünket, vas, mangán megkötésére kiemelkedően jól működik. Vagy a DEWAN-18 termékünket. Használata mellett nem színeződik el a víz akkor sem ha előtte zöld lett vagy barna.

Üdvözlettel: Diós András


Az oldal tetejére!
Cianursav értéke a vízben
 

KÉRDÉS: Mekkora a cianursav megfelelő értéke a vízben?

VÁLASZ: A cianursav megfelelő értéke 0 és 50 mg/l között van, 150-200 mg/l felett vízcsere szükséges. A cianursav tartalom jellemzően a kombinált klórtabletták használatától növekszik meg a vízben, ezért különösen fontos a víz rendszeres frissítése. A cianursav felszaporodása az aktív klórtartalmat is stabilizálja, így hiába adagolunk klórt a vízbe, az nem tudja kifejteni a hatását.


Az oldal tetejére!
Magas kálcium
 

KÉRDÉS: Tisztelt Dinax! Az idei szezonban a medence indításakor magas kalcium keménységet (500 ppm ), és a teljes lúgosságot (160 ppm) mértem. A mérőeszköz Taylor Complete 8 teszter. A medence 20 m3-es, homokszűrővel. A kérdésem, hogy van-e Önöknek vegyszerük ezek csökkentésére. Tisztelettel: Dulcz Csaba

VÁLASZ: Kedves Csaba!
A víz keménységet csökkenteni, csak vízlágyítóval lehet, a keménység megnövekedése miatti vízkőkiválást, a DINAX METAL MAGIC F nevű szerrel lehet megakadályozni. A szer hatására azonban a mért érték nem változik. A teljes lúgosság érték 120 ppm-ig jó, annak csökkentését a pH mínusz végzi, a pH csökkentésekor. Kérem a víz friss víz utánpótlására fokozottan ügyeljen, friss víznek a medencében, a leeresztet és frissen betöltött vizet tekintjük, a párolgás miatt pótolt vízmennyiség a vizet nem frissíti. Célszerű vízórával figyelemmel kísérni a friss víz mennyiségét. Szilárd halmazállapotú klórkészítmények esetén javasolt a legalább 2 hetente történő, 5%-os vízfrissítés.

Üdvözlettel: Diós András


Az oldal tetejére!
Visszatérő algásodás a medencémben
 

KÉRDÉS: BLUE SUPER tablettával kezelt medence 2 évig kifogástalanul üzemelt. Kültéri, polikarbonát- fedéses szkimmeres, vízforgatós zsalukőből épített fóliás medence. Idén kb. 2-3 hetente bealgásodik, ami klóros sokkolásra megszűnik. /egy magánmedence-karbantartó/

VÁLASZ:
Sajnos vizsgálat nélkül csak általánosságokat tudunk mondani. Ha algásodik egy medence, az általában összefügg az algák számára fontos tápanyagok jelenlétével, ezen tápanyagok jelenléte összefügghet a homokszűrő öblíthetőségével. Ugyanis, ha koszos marad a homokszűrő akkor az ott felgyülemlő szerves anyag kiváló táptalaj a különféle mikroorganizmusoknak. Az öblítés hibája általában műszaki okokra vezethető vissza, lecsökkent szivattyú teljesítmény (hajfogó tiszta-e), elkopott szivattyú, tönkrement hat-utú szelep, eltört szűrőgyertya-rendszer (szűrő belsejében található perforált csövek), elvízkövesedett szűrőanyag stb. Fontos tényező lehet még egy esetleges bogárinvázió (sok vízbe fúlt bogárral), vagy falevelek vízbe esése, vagy föld vízbe kerülése. Ezek miatt megnőhet a víz foszfát tartalma ami szintén erős algásodáshoz vezethet. Elképzelhető hogy a klór nem tudja kifejteni hatását. Ez adódhat abból, hogy a víz pH-értékét 7.4 fölé engedik emelkedni (vagy extrém esetben pH 4 alá). Lehetséges még hogy a klórtabletta adagolása során nem ügyeltek a megfelelő vízcserére. Erre nehéz konkrét számot megadni. Ha méréssel tudja valaki ellenőrizni a vizet akkor a fajlagos vezetőképesség a töltővízhez képes 1.5-szörös érték fölé ne emelkedjen, vagy a cianúrsav érték 50 ppm fölé ne emelkedjen, vagy az összes keménység a töltővízhez képest ne emelkedjen. Bármelyik adat mérése lehetséges akkor már informálódhatunk a vízben valószínűleg zajló folyamatokról. Ha egyáltalán nem tudunk semmilyen adatot mérni akkor a medencevíz párolgását a lehetőségekhez képest minimalizáljuk, és alkalmazzunk heti 5% friss víz betöltést (5% használt víz elengedése után a párolgás miatti rátöltés nem számít bele). Ha be tud hozzánk fáradni, akkor laborunkban megvizsgáljuk a medencevíz fajlagos vezetőképességét, cianúrsav-tartalmát, és foszfát-szintjét: ennek a legkisebb a költsége és máris érdemi információkhoz jutunk. Ehhez szükséges 1-1.5 liter töltővíz, és 1-1.5 liter medencevíz. Ásványvizes palack esetén 3 töltés-kiöntés után a negyediket kell elhozni buborék-mentesen megtöltve legfeljebb fél naposan, szállításig hűtőben tartva. Az algamentesítésről további információ itt.


Az oldal tetejére!
Új kismedence felállítása, vegyszerezése
 

KÉRDÉS: Azért írok önöknek, mert elgondolkoztam rajta, hogy nyárra beszerzek magamnak egy medencét. Semmi nagyot, ami érdekelne az 366x76-os 5500 vagy 6500 literes lenne. Ami viszont problémát jelent számomra, hogy eddig nem volt még medencém és nem igazán értek a víz ápolásához. Ezzel kapcsolatban lenne egy-két kérdésem, ha tudnak segíteni azt nagyon megköszönném. Azt már tudom, hogy optimalizálni kell a pH-értéket, klórral, algásodásgátlóval majd pelyhesítővel kell kezelni. Amit viszont nem tudok, hogy ezeket a vegyszerezési eljárásokat milyen gyakran kell elvégezni, és hogy az adott nagyságú medencénél mennyi ennek az adagolása (mennyi klórt vagy algásodás elleni szer kell 1000 liter vízbe) illetve körülbelüli költsége.
Gábor


VÁLASZ: Kedves Gábor!
Köszönjük, hogy ránk gondolt medencevize kezelésével kapcsolatban. Az javaslom, hogy amikor odakerül hogy víz van a medencében jöjjön el hozzánk és egy fél óra alatt elmondom mit hogyan érdemes csinálni, mik lehetnek a buktatók. Elöljáróban a következő szerek használatát javaslom így a webáruházban meg tudja nézni a költségeket: DINAX MÍNUSZ P a dózis csak pH csökkentés értékére van megadva, mivel a pH emelkedése sok tényezőtől függ, így nincs egy szám hogy mennyi kell hetente, mindig változó, ez indolkolja nagyobb medencék esetén az automatikus szabályozást. STABIL KLÓR KOMBI vagy BLUE SUPER TABS a két termék ugyanaz. Ha van megfelelő méretű szűrőberendezés (átforgatási idő 3 óra, szemcsevisszatartó képesség maximum 100 mikrométer, és legalább egy napnyi koszt fel bír fogni, tehát egy napnál hamarabb nem tömődik el, ez legalább annyiba kerül mint egy medence) akkor ez a két szer elegendő.

Üdvözlettel:
Diós András, műszaki igazgató


Az oldal tetejére!
40 köbméteres medence klórmentes fertőtlenítése
 

KÉRDÉS: Arra kérek választ, hogy 40 köbméteres szabadtéri, de fedett medencém klórmentes vízkezelése hogyan oldható meg. kb. árat és beszerzési lehetőséget is kérnék.
Nándor


VÁLASZ: Kedves Nándor!
Köszönjük, hogy medencevíz-kezelési kérdésével hozzánk fordult.A klórmentes fertőtlenítés gépészeti feltételekhez kötött. Szükséges vegyszerek:

DEWAN®-50 – klórmentes fertőtlenítőszer

DINAX MÍNUSZ F – pH csökkentő

ALGI-CID – algásodás megelőző

DINAX FLOCK F – pelyhesítőszer


Berendezések:

DINAX GENIUS DEWAN-pH/PUMP

vagy STENNER 45 MPHP (2db, DEWAN® és DINAX-MÍNUSZ F adagolására) időkapcsoló órával vezérelve.

A gépészeti feltételek:

A homokszűrő szennyvíz elvezetése gravitációs (lejtéses) kifolyású.

Ha megoldható ZÖLDÜVEG szűrőtöltet.

4 óra vagy rövidebb átforgatási idő, a szűrési sebesség a szűrőben 30–35 m/h.

 

Ha ezek nem oldhatóak meg akkor a klóros technológiát lehet kiegészíteni klórmentes készítménnyel.

Szükséges vegyszerek:

DINADOX A+B

DINAX KLORIN F

DINAX MÍNUSZ F – pH csökkentő

DINAX FLOCK F – pelyhesítőszer

Berendezések:

DINAX GENIUS CL-pH/PUMP és STENNER 45 MPHP (1db DINADOX A+B). Minden elérhető a www.dinax.hu címen.


Tisztelettel:
Diós András, 
műszaki igazgató


Az oldal tetejére!
DEWAN-50 és DINADOX A+B alkalmazása
 

KÉRDÉS: A Dewan-50 és a Dinadox A+B milyen kiszerelésben készül ? Bármekkora medencébe ajánlják? Pl. 10-20m3-es medencébe is ? Köszönöm a válaszukat!

VÁLASZ: Kedves Asszonyom!
Köszönjük, hogy medencekezelési kérdésével hozzánk fordult. A DEWAN®-50 készítmény 10, 25, és 1000 kg-os kiszerelésekben készül. A DINADOX A+B készítmény 20 kg-os kiszerelésben kapható. A medence méret nem korlátja a használatnak, ami szükséges ehhez a két készítményhez az az adagoló berendezés. Mi a STENNER vegyszeradagoló szivattyúkat ajánljuk. Legegyszerűbb megoldás a STENNER 45 MPHP egy DÜWI időkapcsoló órával. A DINADOX A+B készítmény használata mellett szükséges legalább 0.2mg/l klórtartalmat tartani a medencevízben. A DEWAN®-7 és DEWAN®-18 készítmények használhatók kézi adagolással is, ezeket előzetes telefonos megrendelés alapján gyártjuk 10 kg-os kiszerelésben. 


Az oldal tetejére!
Vízlágyító mellett keserű ízű víz
 

KÉRDÉS: Tisztelt Cím! Lakásunkba beépítésre került egy vízlágyító berendezés, amióta ez a készülék müködik azóta a vízünknek kellemetlen kesernyés mellékize van. Kérném Önöket hogy e probléma megoldására javaslatott tegyenek számomra. Köszönettel: Csaba

VÁLASZ: Kedves Csaba!
Köszönjük hogy vízlágyítóval kapcsolatos kérdésével minket keresett meg. A kesernyés íz okozója lehet a nulla német keménységi fokú víz vagy a nagy mértékű keménység csökkentés (ebben az esetben olyan mennyiségű kalciumot és magnéziumot cserél a berendezés nátriumra, hogy az már az ízén érezhető), a regenerálási ciklus programjának hibája és emiatt hibás végrehajtása, vagy a csőrendszer esetleg a berendezés elfertőződése. Mivel a helyes regenerálás esetén az elfertőződés esélye nagyon kicsi, ezért az első két lehetőséget kellene szakemberrel megvizsgáltatnia. A vízkeménység mérésére kapható összkeménységmérő teszter. Az ivóvíz minimális keménység értéke Magyarországon 5-7 német keménységi fok. Az ivóvíz baktérium és vírus szűrésére javaslom az AQUA MASTER berendezést aktívszénnel kombinált ultraszűrő patronnal. Mindez hálózati ivóvíz esetén értendő, kútvíz esetén meg kell vizsgálni a víz összetételét és csak utána tudunk Önnek véleményt mondani.

Tisztelettel:
Diós András,műszaki igazgató


Az oldal tetejére!
Házartási vízkezelő készülékek
 

KÉRDÉS: Szeretnék többet tudni a készülékekről. Érdekelne, hogy hol lehet beszerezni, és mennyibe kerülnek? (főleg az Aqua Master érdekelne)

VÁLASZ:
Az AQUA MASTER berendezés leírását a linkre kattintva elolvashatja.
A háztartási víz kezelésével kapcsolatban további információt az alábbi oldalon talál: HÁZTARTÁSI VÍZKEZELÉS.

Üdvözlettel:
Diós András


Az oldal tetejére!
 
 Belépés
 Kosaram
 Regisztráció
 

 
Kosár tartalma:
Az Ön kosara üres!
 

 
KERESÉS
Árlista export
 

 
Vegyszer/medence
Állásajánlatok
Hírlevél
Linkgyűjtemény
Szakirodalom
Jogszabályok
Kalkulátorok
ADR szakértő
Fórum
© 2007 Dinax Kft. minden jog fenntartva. Fejlesztő: - XLS.HU -